Barn med ADHD og umiddelbare konsekvenser

Noe av det første du må forstå som forelder til et barn med ADHD er tiden barn med ADHD lever i. De lever ikke i fortiden eller i fremtiden – de lever akkurat nå.

Det betyr at du som skal lære barnet om rett og galt må handle umiddelbart.

(Her snakker jeg ikke om å handle mat).

Jeg snakker om å reagere positivt eller negativt på atferd hos barnet.

Barn og pensjonssparing

Overskriften til dette avsnittet skaper ikke de mest spennende assosiasjonene. Det er svært få av oss som synes pensjonssparing er spesielt spennende.

Barn med ADHD lever her og nå.

Det som skjedde for en time siden er ikke så spennende, og det som skal skje neste uke får ikke mye fokus og oppmerksomhet.

For mange barn med ADHD er det å planlegge en skoletur en måned frem i tid like spennende som å snakke om pensjonssparing med en 13-åring. Det funker dårlig.

Forstår bedre umiddelbare konsekvenser

Barn med ADHD må ha umiddelbare konsekvenser for å ha nytte av de.

Det er lettere å forstå sammenhengen mellom atferd og konsekvenser som skjer med en gang enn konsekvenser som kommer flere timer etterpå.

Flere timer etterpå hører handling og konsekvens liksom ikke sammen.

Konsekvenser som oppstår rett etter handlingen som skal korrigeres, klarer barn med ADHD bedre å «koble sammen» med sin egen atferd. Kanskje kan de til og med lære av det?

Begynner du plutselig å kjefte og smelle for noe ungen din gjorde forrige uke, bare fordi akkurat i dag er du sliten av den pratsomme fyren på nabokontoret på jobben, så vil ikke ungen din skjønne en dritt. «Hva i all verden er det som skjer nå?» vil ungen tenke, og angrep er jo som kjent det beste forsvar, og lykke til med resten av kvelden til dere begge to.

Alt oppsummert:

  • Kollegaen din blir ikke mindre slitsom av at du kjefter på ungen din
  • Barn med ADHD må ha umiddelbare konsekvenser (de gangene konsekvenser er nødvendig)
  • Klarer du ikke å reagere umiddelbart må du faktisk la være å reagere
  • Må du absolutt kjefte på noen fordi du er frustrert; ta deg en tur i kommentarfeltet på facebook. Der er det nok av folk som trenger en oppstramming
  • Velg dine kamper med omhu. Det er ikke alt ungen din kan noe for
  • Ufyselige barn er det ingen som liker, så husk å faktisk oppdra ungen din når det er nødvendig – barn med ADHD også
  • Alle barn liker regler og rutiner – fri flyt blir kaos for alle

OBS! En viktig setning helt på slutten: Jeg snakker om konsekvenser – ikke straff. Straff funker ikke når man skal oppdra barn.